Nie każdy człowiek przywiązuje uwagę do dostarczania niezbędnej dziennej ilości składników odżywczych. Powinno być to jednak dla nas priorytetem ze względu na fakt, że ich niedobór to jedna z głównych przyczyn występowania chorób, podczas gdy dbanie o to to łatwy sposób na zachowanie dobrego zdrowia na dłużej. Warto więc zapoznać się z tym w jakich ilościach powinniśmy przyjmować je każdego dnia, aby móc odpowiednio ułożyć swoją dietę i przede wszystkim robić jak najbardziej świadome zakupy. Jednym z makroskładników jest białko, które jest nie tylko źródłem energii, ale również wspiera budowę tkanki mięśniowej oraz kostnej oraz pomaga w regulacji gospodarki metabolicznej organizmu. Źródła białka są różne, lecz pod lupę weźmiemy warzywa.
Zagrożenia spowodowane niedoborem białka w diecie
Każdy niedobór źle wpływa na pracę organizmu człowieka. Odczuwamy to na różne sposoby, więc warto wiedzieć, że niektóre dolegliwości to sygnały naszego ciała o tym, że czegoś mu brakuje. W przypadku niedoboru białka w diecie możemy skarżyć się na obrzęki nóg , zaburzenia krzepnięcia krwi oraz spadki ciśnienia. Poza tym powoduje ono zaburzenia odporności, które spowodowane są tym, że zaczyna nam brakować niezbędnych przeciwciał, koniecznych do walki z zarazkami. Z pewnością też odczujemy ogólne pogorszenie samopoczucia, osłabienie, bóle mięśni i stawów. Również zaburzenia koncentracji, osłabienie włosów i paznokci powinny dać nam powód do sprawdzenia, czy aby na pewno nasza dieta jest dobrze zbilansowana.
Warzywa o dużej zawartości białka jako idealne uzupełnienie diety
Powszechnie uważa się, że to mięso jest głównym źródłem białka. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego jak duże znaczenie ma zbilansowana dieta i że z powodzeniem można uzyskać odpowiednią ilość białka spożywając warzywa. Ważne jest to szczególnie w przypadku przejścia na dietę wegetarianką, gdzie to właśnie warzywa o dużej zawartości białka muszą odgrywać główną rolę. Jednymi z najlepszych warzyw, za których pomocą możemy ułożyć dietę z odpowiednią zawartością białka są fasola i ciecierzyca. Jednak należy przy tym pamiętać o tym, że są to też jedne z najbardziej kalorycznych produktów, w związku z tym uwzględnić należy również ten fakt. Innym produktem wartym włączenia do diety jest soja, która jest jednym z najlepszych źródeł białka, a niestety owiana jest wieloma mitami, przez co część ludzi postanawia jej nie spożywać. Warto też w swoich codziennych posiłkach uwzględnić warzywa o mniejszej zawartości białka, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły pieczarki czy groszek.