Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na szybki i niebanalny obiad. Cannelloni to makaron rurki, który nadziewa się farszem i zapieka, a najczęściej jest to farsz mięsno-pomidorowy. Poniżej sprawdzony przepis na szybkie cannelloni. którego przygotowanie można rozłożyć na dwa dni.
Jednego dnia można przygotować farsz i zostawić w lodówce, składniki się wtedy świetnie „przegryzą” – a drugiego dnia pozostanie tylko nadziać rurki i wstawić do piekarnika, zapiec i gotowe – pyszny, sycący obiad mamy gotowy w mgnieniu oka.
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM.
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– pół opakowania makaronu cannelloni
– 0,5 kg szpinaku
– mała cebula
– ząbek czosnku
– żółta papryka
– 2 łyżki serka twarogowego Bieluch
– sól, pieprz
– oliwa.
Sos a’la beszamelowy:
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– ser żółty do posypania.
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
2. Cebulę pokroić w kostkę, podobnie zrobić z papryką.
3. Kurczaka podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do podpieczonego kurczaka dorzucić cebulę i paprykę – wymieszać. Smażyć chwilę i dodać umyty i przebrany szpinak (można również użyć mrożonego).
Gdy zmięknie – przyprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek oraz serek. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Gotowy farsz włożyć do makaronu cannelloni – należy zakupić taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować.
4. Ułożyć rurki w naczyniu żaroodpornym.
5. Następnie przygotować sos: do niewielkiego garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką w ten sposób, żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy – mieszać aż do rozpuszczenia się masła, sos powinien zgęstnieć.
6.Wylać sos na rurki z farszem, posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Czas pieczenia zależy od makaronu, trzeba sprawdzić na opakowaniu.