Makaronowe rurki nadziewane kurczakiem i szpinakiem.

Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na szybki i niebanalny obiad. Cannelloni to makaron rurki, który nadziewa się farszem i zapieka, a najczęściej jest to farsz mięsno-pomidorowy. Poniżej sprawdzony przepis na szybkie cannelloni. którego przygotowanie można rozłożyć na dwa dni.
Jednego dnia można przygotować farsz i zostawić w lodówce, składniki się wtedy świetnie “przegryzą” – a drugiego dnia pozostanie tylko nadziać rurki i wstawić do piekarnika, zapiec i gotowe – pyszny, sycący obiad mamy gotowy w mgnieniu oka.

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM.

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– pół opakowania makaronu cannelloni

– 0,5 kg szpinaku

– mała cebula

– ząbek czosnku

– żółta papryka

– 2 łyżki serka twarogowego Bieluch

– sól, pieprz

– oliwa.

Sos a’la beszamelowy:

– 2 szklanki mleka

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki mąki

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

– ser żółty do posypania.

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w drobną kostkę.

2. Cebulę pokroić w kostkę, podobnie zrobić z papryką.

3. Kurczaka podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do podpieczonego kurczaka dorzucić cebulę i paprykę – wymieszać. Smażyć chwilę i dodać umyty i przebrany szpinak (można również użyć mrożonego).
Gdy zmięknie – przyprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek oraz serek. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Gotowy farsz włożyć do makaronu cannelloni – należy zakupić taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować.

4. Ułożyć rurki w naczyniu żaroodpornym.

5. Następnie przygotować sos: do niewielkiego garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką w ten sposób, żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy – mieszać aż do rozpuszczenia się masła, sos powinien zgęstnieć.

6.Wylać sos na rurki z farszem, posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Czas pieczenia zależy od makaronu, trzeba sprawdzić na opakowaniu.