Do przygotowania wyśmienitych kremowych ciast i tortów stosuje się dość popularną śmietanę kremówkę. W ofercie większości sklepów dostępne są różne produkty, które różnią się od siebie liczbą procentów – śmietana 30% i 36%. Która śmietanka jest rzeczywiście tą kremówką? Jaki jest sekret kryjący się za jej właściwościami?
Śmietana kremówka ile procent ma, każdy powinien wiedzieć – najczęściej udzielaną odpowiedzią jest zawartość procentowa na poziomie 30%. Jeśli chodzi o właściwości, to właśnie śmietanę 30% lepiej ubić, a przy tym jest ona delikatniejsza dla podniebienia. Śmietana o 36% zawartości tłuszczu zazwyczaj jest w gęstej formie, dlatego trudniej poddawana jest ubiciu. Również stosowana jest do kremów, jednak bardzo łatwo ulega rozpadowi i zamienieniu się w masło – wystarczy ubić ją dłużej i krem nie będzie takim delikatnym tworem.
Wykorzystanie śmietany do przeróżnych kulinarnych projektów – królowa polskich stołów.
Każda gospodyni, która tworzy ciasto na bazie kremu decyduje się na połączenie śmietany kremówki z serkiem mascarpone. Jest to sposób na delikatny krem, który nie będzie spoczywał na żołądku i stanie się argumentem, by od nowa polubić kremowe wytwory. Najważniejszym aspektem, na który warto zwrócić uwagę to wysoka jakość śmietany.
Wykorzystując śmietanę kremówkę należy zwrócić uwagę na jej właściwości. Nie bez przyczyny na większości opakowań śmietanek jest napisane, by ubijać śmietanę prosto po wyjęciu z lodówki. Wysoka zawartość tłuszczu w śmietanie w połączeniu z niską temperaturą pozwala utrzymać śmietanę w sztywnej konsystencji. Tak przygotowana śmietana będzie idealnym wypełniaczem blatów ciasta, materiałem na przygotowanie ozdób na wierzchu tortu oraz sposobem na pyszny deser sam w sobie. Wystarczy dodać ulubione składniki, owoce lub czekoladę i gotowe!
Śmietana kremówka nie tylko idealnie sprawdzi się przy wykonywaniu słodkich wypieków, ale także idealnie będzie pasować do przeróżnych sosów – do mięs lub makaronu.