Warzywo patison ma ciekawy smak i nietuzinkowy wygląd. Poznaj jego właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni.
Patisony co to jest ?Patisony to nic innego jak odmiana dyni zwyczajnej. Warzywa te uprawiane są głównie w Ameryce Północnej, jednak na przestrzeni ostatnich lat z powodzeniem rosną także w Europie. Patisony stają się co raz bardziej popularne także w Polsce. Nie są wymagające w uprawie. Rosną w formie krzewów i są dosyć odporne na choroby i szkodniki. Owocują do pierwszych przymrozków. Patisony występują najczęściej w postaci białych, zielonkawych lub żółtych owoców. Charakteryzuje je specyficzny wygląd – są okrągłe i mają faliste, pofałdowane brzegi. Osiągają od 10 do 30 centymetrów średnicy. Warzywo patison ceni się je także ze względu na walory estetyczne, dlatego nierzadko pełni ton także funkcje ozdobną.
Właściwości odżywcze i zdrowotne
Patisony podobnie jak inne warzywa dyniowate są bardzo zdrowe. Bogate w błonnik przez co są niezwykle lekkostrawne i niskokaloryczne. Zawierają sporą dawkę witaminy C oraz witaminy z grupy B oraz PP. Są także źródłem cennych składników i soli mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo wapń, a także beta- karoten. Patisony mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn i pasożytów. Przy czym same nie wchłaniają metali ciężkich. Dzięki czemu są czyste i wolne od zanieczyszczeń.
Zastosowanie w kuchni
Młode niewielkie patisony mają bardzo delikatną skórkę, której nie trzeba obierać . Większe okazy warto przed spożyciem obrać ze skóry. Patisony ciekawie wzbogacają smak tradycyjnego mięsnego gulaszu, dodając mu kremowej konsystencji. Świetnie smakują także w postaci kiszonej lub marynowanej. Przygotowuje się je wówczas na tych samych zasadach co inne kiszonki. Młode okazy świetnie komponują się w różnego rodzaju sałatkach czy surówkach. Patisony z powodzeniem można też przygotować na grillu. Smażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Są też świetnym dodatkiem do wytrawnej tarty lub składnik wegetariańskich kotletów i placuszków.