Zakalec
Ciasto z zakalcem to bardzo nieprzyjemna sytuacja, która może zdarzyć się każdemu. Taki wypiek jest niedopieczony, mokry w środku często także od spodu. Dlaczego zakalec powstaje? Jak tego uniknąć i czy można jeszcze uratować ciasto? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w kolejnych fragmentach niniejszego artykułu.
Dlaczego ciasto jest niedopieczone?
Chyba każdy, kto jest fanem ciast i lubi je robić, miał do czynienia z zakalcem. Taka sytuacja potrafi podciąć skrzydła i sprawić, iż ochota na eksperymenty w kuchni i pyszne wypieki powoli odchodzi. Dlaczego zakalec powstaje? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista, przyczyn powstawania zakalca może być bowiem kilka. Najpopularniejszym powodem jest złe dobranie proporcji. Ciasto może również wyjść źle, ponieważ składniki obciążające są w przewadze. Mowa tutaj o składnikach takich jak woda, owoce czy tłuszcz. Przyczyną powstawania zakalca może być również na skutek połączenia ze sobą składników o różnej temperaturze. Bardzo często powodem jest także mieszanie ciasta w zbyt gwałtowny sposób. Częstym błędem jest wstawianie ciasta do zimnego piekarnika. Nie bez powodu w większości przepisów jest informacja, iż piekarnik trzeba uprzednio dobrze rozgrzać. Nie warto o tym zapominać, ponieważ w przypadku wstawienia ciasta do zimnego piekarnika, prawdopodobieństwo powstania zakalca jest naprawdę bardzo wysokie. Piekarnik powinien być dobrej jakości i oczywiście być sprawny.
Aby uniknąć niepowodzenia, należy unikać tego rodzaju błędów i korzystać ze sprawdzonych przepisów, postępować dokładnie według informacji i porad, które są w nich zawarte.
Ratowanie ciasta
Można spróbować uratować ciasto z zakalcem. Jeśli wypiek wyrósł częściowo, trzeba po prostu pozbyć się tej nieudanej części poprzez jej odcięcie. Jeśli ciasto nadaje się do spożycia, warto je pokroić i podać polane na przykład czekoladą. W przypadku zbyt małej ilości ciasta, można wykorzystać je jako element innych wypieków lub pysznych deserów