Jedzenie kiwi to serwowanie organizmowi tego, co najlepsze. Owoc w całości jest naturalną witaminą, z ogromnym bogactwem odżywczych składników i mikroelementów. Pełen antyoksydantów, zwalcza wolne rodniki, chroniąc skórę przed starzeniem. Wspiera układ krwionośny, pokarmowy, immunologiczny i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Ten, kto je kiwi, jest po prostu zdrowy.
Skład owocu
Owoc jest pełen naturalnego dobra. Wartości odżywcze kiwi stanowią przede wszystkim kwasy Omega-3, witaminy, błonnik i białko. Związki przeciwutleniające to witamina C, polifenole i karotenoidy. Innymi witaminami wchodzącymi w skład owocu są: E, K, B6 oraz A.
Kiwi jest bogate w potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo i magnez. Zawiera także niacynę, ryboflawinę i sporo kwasu foliowego. To niskokaloryczny produkt, bo 100 g owocu to zaledwie 45 kcal. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym.
Zastosowanie kiwi
Owoc wspiera organizm na wielu płaszczyznach, dlatego na świecie uznaje się go za superfoods. Odżywczy jest nie tylko miąższ, ale też pestki. Bezpośrednio spożywa się go w sałatkach, koktajlach i licznych deserach. Nadaje się do mrożenia i liofilizowania. Używany jest w produkcji marynat i sosów. Minusem kuchennego zastosowania jest spora ilość enzymów, które uniemożliwiają tężenie galaretki. Oprócz kuchni owoc coraz częściej pojawia się jako główny składnik produktów kosmetycznych: kremów, maseczek, peelingów, a nawet szamponów.
Zalety spożywania owocu
Wartości odżywcze kiwi powodują wiele pozytywnych zmian w organizmie. Przy regularnym spożywaniu owoców obniża się ciśnienie tętnicze krwi i poziom spłycenia płytek krwionośnych. Zanotowano także spadek trójglicerydów. Kiwi ratuje więc nas przed zakrzepami. Chroni oko przed jaskrą, zaćmą i wszelkimi uszkodzeniami. Wspiera układ odpornościowy. Kiwi niszczy komórki rakowe w jamie ustnej i chroni DNA w chorobach nowotworowych. Reguluje pracę jelit i wypróżnianie. Ma silne działanie przeciwutleniające, chroniąc przed chorobami serca. Jest doskonałą przekąską dla osób na diecie, ponieważ posiada sporo błonnika i jest nisko kaloryczne. Mogą spożywać go również cukrzycy.