Nie od dziś wiadomo, że pokarm roślinny – w szczególności warzywa i owoce – są niezwykle ważne w diecie. Ich regularne spożywanie zapewnia organizmowi odpowiednią dawkę błonnika, który oczyszcza organizm i reguluje procesy trawienia, a także mnóstwo witamin i minerałów. Niektóre owoce są świetnym źródłem wody, gaszą pragnienie i doskonale sprawdzają się jako alternatywny sposób nawadniania organizmu latem. Inne zaś są źródłem antyoksydantów i mogą nawet wykazywać właściwości antynowotworowe. Przedstawiamy 5 owoców, które warto regularnie spożywać!
1. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe są niezwykle popularne w naszym kraju. Są prawdziwą bombą witaminową – dostarczają przede wszystkim ogromne dawki witaminy C, która stymuluje układ odpornościowy, wpływa pozytywnie na trawienie oraz pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Owoce cytrusowe są również świetnym źródłem błonnika, a także kwasu foliowego – spożywać je powinny przede wszystkim kobiety w pierwszym trymestrze ciąży w celu zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu.
2. Jabłka
Jabłka to wyjątkowo niedoceniane owoce. Ich głównym atutem jest to, że uprawiane są w naszym regionie, przez co stanowią idealne pożywienie dopasowane do możliwości naszych układów pokarmowych. Jabłka są wyjątkowo bogate w błonnik – zapewniają uczucie sytości, regulują pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają zaparciom. Ugotowane jabłka są lekkostrawne i mogą być spożywane przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub problemy wątrobowe. Najnowsze badania dowodzą, że jabłka zapobiegają wystąpieniu wielu nowotworom m.in. jelita grubego, żołądka i okrężnicy.
3. Czarna jagoda
Czarne jagody w Polsce chętnie zbierane są w lasach w okresie letnim. To owoce wyjątkowo zasobne w witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę C. Owoce te są świetnym źródłem kwasu foliowego, a także wielu składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku i fosforu). W czarnych jagodach znajduje się duża ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na cały układ sercowo-naczyniowy.
4. Banany
Wokół bananów narodziło się wiele kontrowersji. Z jednej strony owoce te są wyjątkowo zdrowe i pożywne, z drugiej zaś zawierają dużą ilość cukru. Tabela kalorii owoców podaje, że 100g bananów zawiera około 90kcal (dla porównania 100g arbuza zawiera zaledwie 30kcal). Bananów powinny unikać osoby na rygorystycznych dietach niskokalorycznych oraz cukrzycy. Są za to świetnym dodatkiem do diety osób wyjątkowo aktywnych fizycznych i dają szybki zastrzyk energii – to świetna przekąska na wycieczki!
5. Truskawki
Kto z nas nie kocha polskich, soczystych truskawek? W sezonie letnim są one stosunkowo tanie, słodkie i aromatyczne, idealne do jedzenia na surowo, jak i przygotowywania orzeźwiających kompotów, dżemów i powideł. Truskawki wykazują działanie antynowotworowe, świetnie sprawdzają się także w diecie ciśnieniowców – duża zawartość witamin i łatwo przyswajalnego potasu doskonale reguluje ciśnienie. Regularne spożywanie truskawek pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz pomaga w zachowaniu odporności organizmu.