Świadomość na temat tego jak istotna jest zbilansowana dieta rośnie w coraz szybszym tempie. Coraz częściej sięgamy po zdrowsze produkty. Sprawdzamy ich składy, staramy się włączać więcej warzyw i owoców do diety. Jednak, nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nawet wybierając wiele na pozór różnych produktów, nadal możemy nie dostarczać niezbędnej ilości składników odżywczych do naszego organizmu. Dzieje się tak dlatego, że każdy produkt posiada swoje własne właściwości, które powinniśmy brać pod uwagę, jeśli chcemy ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietę. Warto więc przyjrzeć się co tak naprawdę dostarczamy do organizmu z pożywieniem, aby być bardziej świadomym nie tylko podczas zakupów, ale przede wszystkim przy komponowaniu posiłków.
Zalety spożywania migdałów
Włączenie migdałów do swojego codziennego jadłospisu z pewnością zapewni nam wiele korzyści. Przede wszystkim, są one źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak niacyna, ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witamina B6, E oraz A. Każde z nich odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie, a ich niedobory szkodzą naszemu zdrowiu i mogą powodować choroby. Witaminy i minerały zawarte w migdałach sprawiają, że praca naszego układu nerwowego zostaje znacząco poprawiona. Są również doskonałe przy dbaniu o formę fizyczną ze względu na utrzymywanie prawidłowego metabolizmu oraz pracy przewodu pokarmowego. Przy ich regularnym spożywaniu z pewnością zauważymy również poprawę pamięci i koncentracji, a nasza energia wzrośnie. Znacząco zapobiegają one również miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu.
Migdały na diecie, czyli co tak naprawdę zawierają
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna uwzględniać odpowiednią ilość makroskładników. Są to: białka, tłuszcze oraz węglowodany. Każdy z nich odpowiada za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu oraz dobrej formie. Jeżeli chcemy, aby migdały na diecie odpowiednio wpisywały się w ilość makroskładników, musimy najpierw uświadomić sobie ile ich mają oraz za co odpowiadają. Przede wszystkim, migdały to doskonałe źródło błonnika. Pamiętać jednak należy o tym, że zawiera go skórka migdałów. Dzięki niemu poprawia się funkcjonowanie jelit oraz trawienie pokarmów. Również jest to znaczące źródło białka, które z kolei pomaga w rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej. Mogą być wsparciem w odchudzaniu ze względu na fakt, że obniżają wskaźnik BMI, przy czym hamują apetyt i zapewniają długie uczucie sytości. Migdały nie są jednak dobrym źródłem węglowodanów, ale przy konieczności stosowania diety niskowęglowodanowej sprawdzą się idealnie.