W dzisiejszym świecie musimy zdawać sobie sprawę z tego, że w naszym organizmie może znajdować się nadmiar szkodliwych substancji. Rozwiązaniem tego problemu może być dieta, która ma na celu usunięcie tego nadmiaru. Objawami, które mogą świadczyć o tym fakcie jest na przykład ogólny brak energii, większe niż zazwyczaj zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią oraz ziemisty kolor skóry. W takim przypadku warto więc zastanowić się czy nie skorzystać z diety detoksykacyjnej. Są one stosowane krótkoterminowo, o czym należy bezwzględnie pamiętać. Nie może być to nasza codzienna dieta, ponieważ przy takim podejściu wyrządzimy sobie więcej szkody niż pożytku.
Dieta detoksykacja, a toksyny w organizmie
Dieta detoksykacyjna ma za zadanie usunąć nadmiar toksyn z naszego organizmu. Przed jej wprowadzeniem musimy zdecydowanie wykluczyć, że nasze problemy wynikają z innych przyczyn. Warto więc wykonać podstawowe badania, aby mieć pewność, że jesteśmy zdrowi. Należy bowiem pamiętać, że nasze problemy mogą wynikać na przykład z chorób albo ze źle zbilansowanej diety na co dzień, przez co dieta detoksykacyjna nie okaże się dobrym rozwiązaniem problemu, a wręcz nam zaszkodzi. Jeżeli jednak mamy pewność, że jesteśmy zdrowi, a nasz styl życia i odżywiania jest poprawny, możemy pozwolić sobie na wprowadzenie takiej krótkoterminowej zmiany. Dieta detoksykacja powinna trwać od 3 do maksymalnie 7 dni, aby potem powoli powrócić do zbilansowanej diety. Warto też stosować ją pod okiem lekarza.
Jaką dietę detoksykacyjną wybrać?
Istnieje wiele wariantów diety detoksykacyjnej, od najbardziej radykalnych, jak głodówka, po takie, które wykluczają poszczególne produkty na jej okres. Zdecydowanie należy zrezygnować ze wszelkich produktów wysoko przetworzonych, cukru, kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych oraz alkoholu. Dieta mająca na celu oczyszczenie organizmu z toksyn powinna opierać się na spożywaniu dużej ilości warzyw oraz owoców. Muszą one być głównym źródłem naszego pożywienia w tym czasie, a dodatkowym uzupełnieniem powinny być orzechy, nasiona, żywność sfermentowana, jak na przykład kapusta kiszona. Do zaspokojenia pragnienia warto wykorzystywać samą wodę albo zieloną herbatę w ilości nie mniejszej niż 2 litry wody. Przygotowywanie posiłków natomiast powinno ograniczać się do lekkiego gotowania lub pieczenia, ale najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie większości posiłków na surowo. Istotne jest również zwrócenie uwagi na to skąd zaopatrujemy się w produkty, aby nie zawierały one nadmiaru nawozów sztucznych.